tisdag 12 februari 2013

Semlor såklart!

Det är ju en alldeles speciell tisdag idag. En tisdag som varje år måste respekteras och högaktas.

Självklart innebär det att jag får lov att göra semlor!!

Trevlig nog så inföll denna tisdag på min lediga dag också. Att det händer är nog en på miljonen känns det som.

Semlor skulle vi ha, och semlor fick vi!

Om du vill ha receptet, läs vidare!



Du behöver:

Semlebullar:
25 gram jäst
75 gram smör
2 ½ dl mjölk
1 krm salt
1½ tsk stött kardemumma
ca 7 dl vetemjöl

1 ägg till pensling (kan uteslutas om du ändå tänkte ha florsocker på dem sen.)

Fyllning:
Mandelmassa
Inkråm från bullar
Grädde
Jag har ingen aning om hur mycket du behöver av varje. Jag gör alltid gör mycket så att jag måste äta bara fyllning sen. Väldigt hemskt. Elakt mot mig. Att vara tvingad till det bara sådär.

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och blanda med mjölken.
Häll smörblandningen över jästen och rör tills den smält.
Mortla kardemumman. Eller köp färdigmalen. Men godast blir det att mortla den.
Sikta ner vetemjöl, salt och kardemumma och rör ihop till en deg.
Täck med bakduk och låta jäsa ca 45 minuter.
Ta upp degen och knåda runt den lite på ett mjölat bakbord. Lite lagom med stryk ska den ha.
Dela upp i 12-14 bullar och lägg att jäsa ca 45 minuter på en plåt.
Grädda i 225 grader i ca 8-10 minuter.

Bor man, som jag, i ett kallt och dragigt gammalt hus så kan man behöva jäsa lite längre. Ungefär dubbelt så mycket längre. För degar vägrar verkligen att komma igång ordentligt om man har 16 grader inomhus.

När du ska göra iordning semlorna så skär du av ett lock från toppen, gröper ur bullen lite och fyller den med fyllningen.

Fyllningen gör du genom att blanda mandelmassa med lite grädde så att det blir lite lösare i konsistensen. Sen använder du inkråmet från bullarna och blandar i. Men inte för mycket, för självklart vill man ha så mycket mandelmassa som möjligt.

Och just ja. Du behöver vispa grädde också. Annars är det ingen riktig semla.

Och så kronan på verket. Florsockret. Mestadels till för att täcka över bullen som i de allra flesta fall inte direkt ser ut som en vackert konstverk, men också för att det ger lite extra smak av socker.

Ja, det hade hunnit bli sent och mörkt innan vi åt semlor. Därav den mörka och något dystra bilden.. =)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar