fredag 2 december 2011

Julkalender - Lucka 2

Under lucka nummer två döljer det sig.....

En strålande stjärna!!En egen julstjärna gör man enkelt av några pinnar, ståltråd och en ljusslinga.

Jag hade köp ljusslingor till pojkarnas rum, men upptäckte sen att lamporna satt väldigt glest, så det såg inte alls bra ut när jag försökte sätta upp dem.

Då kom jag på att man ju faktiskt kan göra en egen, och eftersom vi har lite småträd på gården som ska sågas ner så tänkte jag att jag lika gärna kunde utnyttja dem.

Så till detta behöver du:

6 pinnar (behöver inte vara helt raka, blir finare om dem inte är det)
Ståltråd
Avbitartång
Valfri ljusslinga

Börja med att kapa pinnarna. Vi har rätt så stora fönster och jag ville att stjärnan skulle synas ordentligt så jag pinnarna 60 cm långa.
För att dem skulle ligga stadigt mot varandra så snittade jag den ytan snett. 
Sedan gjorde jag ett jack på andra sidan, så att ståltråden ligger kvar bra.Det underlättar väldigt mycket om man viker kanten på ståltråden och trycker till med tången. Då slipper man vassa ändar.Sedan är det bara att börja vira ståltråden runt, under, över och genom. Försök att vira den så hårt det bara går. Slutänden försöker du sticka in mellan pinnarna, eller under ståltråden, så döljs den bra.
Snurra ihop bitarna så att du har två liksidiga trianglar.
Lägg trianglarna på varandra, och vira ihop dem med ståltråd. Vill dem flytta sig mycket kan du göra ett snitt i pinnen så att ståltråden hålls kvar.


Vira ljusslingan runt, runt, och runt. Den ljuslinga jag hade mätte 7.8 m och räckte till två varv.
Där du börjar vira ljusslingen, blir den udd som hamnar uppåt.Fäst en lång bit ståltråd i udden som ska vara uppåt, kom bara ihåg att mäta först så att den hamnar bra i fönstret (jag gjorde inte det och fick göra om den punkten ett par gånger).

Häng upp den i fönstret, tänd den och njut av ljuset från din alldeles egna, speciella, egentillverkade stjärna!

1 kommentar: