lördag 21 juni 2014

Hur du gör en dold låda med gamla böcker

Eller ja, kanske inte så jäkla dold ändå, för den står ut ganska mycket där den står i bokhyllan.

Ser ni så fint den smälter in bland resten av sakerna i bokhyllan.


Men om en nu har en del andra gamla saker i sin bokhylla så skulle den nog smälta in riktigt fint tror jag. Å andra sidan så är vårt vardagsrum en sån extrem blandning av stilar att det nog funkar ändå. Har inte riktigt bestämt mig än som ni kanske märker.

Så vad är det för dold låda då undrar nu? Jo, jag har tagit böcker som jag inte har någon användning för och gjort om bokryggarna så att det ser ut som gamla böcker. Sen limmade jag dem på en låda och vips, så ser ingen var jag gömt mitt lördagsgodis som jag vill ha i fred från familjen!

Well darn it! Who knew??
Brace yourself, en riktigt lång beskrivning kommer här på hur en gör "gamla" böcker....

Material som jag använt till dessa:

Tapet
Servetter
Snöre
Trälim, utspätt i vatten. Jag tog kanske 1msk lim till ½dl vatten, men det är inte så nog med måtten, bara spä ut det helt enkelt. Används enbart på servetten. I övrigt syftar limmet till limstift eller liknande.
Sax
Limstift
Kniv
Akrylfärger
Stämplar
Stämpelfärg i guld
Linjal
En hög med tråkiga böcker jag aldrig velat läsa

Hur gjorde jag?

Först och främst. Anledningen till att använt tapet, istället för annat papper, är den att tapet inte förändrar sig särskilt mycket när det blir blött. Limmet blöder inte igenom till baksidan, det är lätt att skära i och ännu en gång, det behåller sin storlek trots att du sätter mängder av lim på det. Perfekt material att arbeta med med andra ord.

Jag började med att klippa till tapetbitar, lite bredare och högre än vad bokryggarna är.


Jag tog sedan ett lite grövre snöre, klippte bitar som var lika långa som tapeten var bred. Jag alternerade mellan 3 och 4 snören per bokrygg, men det är helt en smaksak. Vissa äldre böcker jag sett har haft jättemånga åsar på ryggen.


Sikta ut var du vill ha åsarna och sen limmar du fast snörena.


Låt torka, och sen är det dags för första lagret servett. Ta en servett i den färg du valt och dela upp lagrena. Oftast har servetter tre tunna lager, och du vill bara använda ett av dem till det här projektet.
Använda det utspädda trälimmet och klistra fast servetten. Börja i mitten och dra penseln i olika riktningar. Du vill inte få det slätt, utan var slarvig när du gör denna punkt. Ju slarvigare du är, desto bättre resultat får du i slutändan.

Jag gör först slarvigt över hela pappret, så det ser ut som bilden till vänster. Sen går jag och duttar ner det jag missar. På så sätt får jag med alla rynkor och veck som blir, och det är det jag är ute efter när jag gör detta.




Sen låter du det torka. Det tar ett tag innan det torkat helt. När det gjort det gör du samma sak en gång till. Två lager servetter vill vi ha, minst! Det gör att allting hålls på plats ordentligt, och ger extra mycket vecka och rynkor. Sen är det bara att vänta tills det torkat igen.

När det torkat ordentligt är det dags att måla. Jag blanda ihop brun och svart akryl, lite slarvigt. Olika mängder svart på varje bok, så att de inte ser exakt likadana ut. Blandar du färgen slarvigt får du även rätt så häftiga färgskiftningar som passar bra in i stilen.

Se även till att du inte målar ett jämntjockt lager. Det ska vara lite tunnare här och där.



När akrylfärgen torkat limmar du fast tapeten på bokryggen.


Låt torka. Detta projekt består av väldigt mycket väntan tyvärr.
När limmet torkat och tapeten sitter fast ordentligt, är det dags att separera innehållet från utsidan. Det görs genom att du lägger ner boken, lyfter på pärmen och skär försiktigt längs med innersta kanten. Sidorna sitter enbart fast i pärmen genom ett papper som klistrats på vardera sida, och det är bara detta vi vill skära av. Då lossnar sen allting.



När du lossnat pärmen limmar du fast kanterna på tapeten. Klipp två snitt i varje kant och vik över tapeten.


Det är nu det roliga kommer. Nu ska vi få allting att se lite gammalt ut.
Börja med att ta en kniv och dra med eggen längs med kanten på ryggen. Förstör den lite helt enkelt.
Efter det tar du en bit sandpapper och slipar ner det du förstört. Det ger ett lite lugnare intryck, gör att färgen vi sätter på senare fäster bättre och får det att se ut som att det slitits ner under en längre tid.



När du gjort detta ska du färga in det slitna. Är det vitt blir det alldeles för mycket kontrast. Ta akrylfärgen du använt tidigare, sätt färg på det du slipat och torka genast bort den med papper. Vänta inte för länge med att torka, för akrylfärg torkar väldigt fort och det kan lätt bli lite för mörkt. Hellre då att göra om måla-torka-processen ett par gånger, än att det blir fel.
Gör flera gånger om du inte är nöjd med färgen. Själv målade jag två-tre gånger innan jag tyckte att det såg bra ut.



Nu närmar vi oss slutet! Men lite till är det kvar..

Blanda till en riktigt mörk färg. Ta mycket svart. Ta lite färg på penseln, måla på ett skräppapper för att få bort överskott och måla sedan försiktigt på var sida om varje ås. Gå lite uppåt och nedåt i kanterna. Torka med lite papper om du tycker det blir för mörkt. Men, var inte för feg. Det ska vara lite kontraster här, det gör att boken ser extra sliten och gammal ut.

Stämpla de bilder och text du vill ha på böckerna nu. Har du ingen stämpel så skriver du/ritar de mönster och texter du vill ha.


Nu ska du markera var du vill skära/klippa loss ryggen på boken. Jag gick ungefär ½cm in från ryggen. Jag satte nageln mot både linjalen och ryggen på boken och fick på så sett en jämn märkning hela vägen.

Jag skar sen loss pärmen med hjälp av en tapetkniv. Det kan vara lite knepigt ibland att skära sönder snörena, men ta det bara lugnt så går det bra. Eventuella fel kommer ändå inte synas särskilt bra, och med lite lim och akrylfärg går alla misstag att ordna.


Kvar har du bara att limma fast bokryggarna på lådan du valt. Jag använde limpistol till detta, men outspätt trälim fungerar det med, det har bara lite längre torktid.

Om du vill kan du som allra sist ta lite sandpapper och dra över det du stämplat, för att få till slitningar på texten.

Färdig!



Hoppas att även du som orkat läsa hela vägen ner hit väljer att göra en sån här gömma. Det är riktigt roligt att göra och ett bra sätt att lära sig en mängd olika tekniker. Det finns även mycket utrymme till att bli lite galen och leka lite med färger och stämplar. Ett underbart roligt projekt med andra ord. =)

Lycka till!!

1 kommentar: