fredag 15 november 2013

Flyttkartong i miniformat

Jag håller på för fullt med en julkalender här hemma, och skulle slå in paketen till den. Jag vill att alla paket ska se likadana ut, men dem behöver inte vara samma storlek.

Men ursch va svårt det var att hitta små kartonger som passar. Jag vill inte köpa något nytt, utan så mycket som möjligt ska göras själv, för min budget på denna julkalender är väldigt liten.

Så jag satte mig och googlade på kartonger. Och hittade absolut ingenting som jag tyckte passade. Jag vill inte ha nån krånglig mall, eller använda massor med tejp och lim.

Då kom jag och tänka på flyttkartonger. Där är det ju bara en enda sida som ska fästas, resten viker man. Så jag satte mig ner och försökte klura på hur en flyttkartong är gjord, vilket inte var det lättaste. Tills slut hittade jag rätt teknik, och jämarns va kul det var att göra! Det går fort, kräver bara en liten limklutt och ser supersnyggt ut.

Här är en beskrivning (med tusen bilder, minst!) på hur jag gjorde. Jag visar bara min lilla kartong som är 4*5*2cm, men det är lätt att räkna om till andra storlekar om man vill det.

Börja med att klura ut hur stor kartongen ska vara. Jag ville att min skulle mäta 4*5*2cm.

Ta fram ditt papper och börja mäta. För att kunna få alla sidor, och en liten flik som ska limmas, behövde jag ett papper som var 15*7,5cm stort. Dessutom behövs det linjal, sax, penna och lim.


Nu kommer det enda som är krångligt, att hålla koll på bak- och framsida, kanter, lock och botten. Men följ bara bilderna så går det bra.

Här har jag ritat upp alla linjer som behövs. Längst upp är lock, längst ner är botten. Till vänster har du fliken som ska limmas. Mitten och höger är kanterna.

De vertikala linjerna är ritade på dessa mått räknat från ovankanten. 1,5cm och 5,5cm.
De lodräta linjerna är ritade på dessa mått räknat från vänster. 1cm, 6cm, 8cm och 13cm.

Efter jag ritade linjerna tog jag saxen och ristade lite lätt på dem. Detta gör att det är lättade att vika dem. Men det är inget måste.


Här har jag klippt bort överflödet från fliken som ska limmas.


Den här biten kan kännas lite ologisk, men det stämmer, jag lovar. Som ni ser har jag klippt lodrätt längs linjerna på ovankanten. Jag hoppas att ni ser hur jag har klippt på nederkanten, för hur jag än försöker lyckas jag inte beskriva det med ord! Mittendelen är klippt som ett uppcohner-vänt L och högerkanten är klippt vågrätt.


Passa nu på att vika längs alla linjer, det hjälper mycket senare om det är gjort redan nu.
Limma fliken på baksidan, och högerkanten på framsidan. Genom att limma så kan fliken sättas på insidan, och syns då inte från utsidan. Vill man kan man limma tvärtom, och får då fliken på utsidan istället. Jag vet inte bra sätt att förklara det på med ord, så testa.
Vik sen in fliken, och vik hela pappret mitt på. Lägg lite tryck mot det limmade och låt det torka.Vänd lådan så att underdelen är uppåt, och vik in kanten utan flikar.


Klipp av en tunn remsa från kanten med flikar. Det är inte ett måste men jag tyckte att det blev lättare att passa in allting om jag gjorde det.


Vik in flikarna och vik sedan kanten in mot lådan.


Så här ser det ut när ni vänder upp lådan nu. Man ser kanten som vi vek in först, och flikarna.


Vik upp flikarna så att dem ligger mot kanten på lådan, och vik sen ner kanten så att den hamnar i botten.Så här ser det ut nu. Botten är färdig och tack vare konstruktionen med flikarna så är det stadig och fin. Inget lim behövs!


Och ja, ovankanten ser ut som en låda brukar se ut. Nu är den färdig och redo att fyllas. I mitt fall ska det in en massa godis i dem!


Dem går fort att göra när man väl fått in snitsen.Hoppas att ni lyckats förstå något av mina bilder och min beskrivning. Behövs det något mer så lämna en kommentar, jag fixar det!

1 kommentar:

  1. Hejsan! Vilket jobb att göra en massa egna små kartonger, men det är ju alltid kul att pyssla. Ha en bra söndagskväll Karin

    SvaraRadera