måndag 7 september 2015

Ljuvliga tekakor

Doften av nybakt bröd ligger tungt i hela huset. Magen är full av bröd med mycket smör och tjocka skivor herrgårdsost.

Ja, i dag bakade jag tekakor. En väldans massa tekakor. Jag vaknade nämligen imorsse och kände genast att det var något som den här dagen behövde. Var till affären och handlade en sväng, passade på då det blev en oplanerad tur med bilen. Äldsta barnet missade bussen och behövde skjuts för att ta sig till skolan. Jag kom ihåg att köpa extra mjöl, passade på att handla socker också.  Lite mjölk visste jag skulle behövas. Stod med ett paket jäst i handen men kom på att vi ju faktiskt har två paket hemma, onödigt då att köpa fler.

Vid ett tänkte jag påbörja baket.  Det var då jag kollade våra två paket med jäst och insåg att båda gått ut och var obrukbara. Blev att skicka iväg ett sms till älsklingen och be han handla på vägen hem. Sen var det ju dags för middag och lite städning så det var först vid halv sex som baket kom igång! Med anda ord blev det lite sena mackor, men det kunde jag stå ut med.

Fler borde baka dessa. Lätta att göra och otroligt goda. Här har ni receptet:
Du behöver:

50 gram jäst
6 dl mjölk
2 dl havregryn
75 gram rumsvarmt smör
2 tsk salt
3 msk strösocker, honung eller sirap
1 ägg
12-15 dl vetemjöl

Så här gör du:

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt och häll över jästen,  rör tills den löser sig. Blanda ner havregrynen och låt stå några minuter.

Rör ner salt, sötning, ägg och mjöl. Blanda sen in smöret. Knåda degen ordentligt några minuter och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Lägg upp degen på bakbordet och knåda lite. Blanda i mer mjöl om det behövs, den ska inte vara alltför kladdig.
Kavla ut degen ca 1 cm tjock och stansa ut rundlar med hjälp av ett bakmått eller ett glas. Själv använder jag ett glas som är 9 cm i diameter.

Lägg rundlarna på en bakplåtspappersklädd plåt och strö lite mjöl över. Nagga med en gaffel och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Grädda bröden i ca 7-9 minuter i 250 grader.

Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar