tisdag 25 augusti 2015

Vinbärskaka




Oftast glömmer jag bort vilket överflöd vi har vid den här tiden på året. Massor av bär och frukt som mognat, redo att plockas.
I år är första året som min svartvinbärsbuske vill vara med i leken. Jag fick den för fyra somrar sen, en liten skruttig sak som jag planterade i ett hörn av trädgården. Varje sommar har det kommit några få bär på den, men aldrig tillräckligt för att kunna göra något av det. Kanske är det sommarens regn som gjort att den ger bär.
Tänk vilken lyx det är med alla gåvor som naturen ger. Hur mycket vi kan få, utan att det kostar oss något alls.
Jag tog tillvara på en del av bären igår och gjorde en kaka. Lite sur och lite söt, en underbar blandning.




Du behöver:
75 gram smör
2 ägg
2,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
2 teskedar vaniljsocker
Ca 2 dl vinbär

Gör så här:
Smält smöret. Vispa ihop ägg, socker och vanijsocker.
Häll i smöret och vispa sedan ner mjölet.
Häll smeten i en 24 cm form, smord och bröad, och strö över vinbären.
Grädda i 30-40 minuter i 175 grader.

Jag gillar att äta den som den är, men det passar riktigt bra att servera med en klick vispad grädde.

Så gå ut och plocka lite vinbär nu. Har du inga egna buskar så fråga en granne eller någon annan som har. De flesta brukar få alldeles för mycket och säger oftast ja om en frågar snällt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar